Na društvenim mrežama često se mogu pronaći razni savjeti i trikovi iz svijeta vrtlarstva, a jedan posebno neobičan privukao je pažnju korisnika – riječ je o stavljanju kamena na lubenicu dok još dozrijeva u vrtu. Ova praksa, koja je navodno vrlo rasprostranjena u Kini, na prvi pogled može djelovati kao jednostavna metoda za sprječavanje da se lubenica kotrlja ili pomakne s mjesta. Međutim, pravi razlog za to ima mnogo dublje značenje i temelji se na fizičkim svojstvima materijala te procesu zrenja voća.
Tokom dana, kamen koji je položen na lubenicu upija toplinu sunčevih zraka. Kako se dan primiče kraju i temperature padaju, taj isti kamen postupno otpušta nakupljenu toplinu nauad prema plodu. Ovaj toplinski kontrast – hladnije okruženje i topli dodir kamena – potiče lubenicu da brže i ravnomjernije dozrijeva. Osim toga, ta dodatna toplina pogoduje stvaranju većeg udjela šećera u plodu, pa lubenica postaje slađa.
No to nije jedina prednost ove tehnike. Prema nekim izvorima, kamen može pomoći u zaštiti kore lubenice od pucanja koje se ponekad događa zbog naglih promjena temperature između dana i noći. Osim što stabilizira toplinske uslove, kamen također ima i zaštitnu funkciju – kada je postavljen izravno na lubenicu, može spriječiti ptice da je kljucaju i tako izazovu oštećenja, piše Agroklub. Ovaj naizgled jednostavan trik zapravo je rezultat pažljivog promišljanja i stoljetne prakse u tradicionalnoj poljoprivredi. Pokazuje kako se u prirodi ponekad koriste vrlo jednostavna rješenja za optimizaciju uzgoja i zaštitu plodova – bez ikakve tehnologije.
(Agroklub.com/DEPO PORTAL/au/Foto: Facebook)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook