Iako mnogi vjeruju da je šećer najopasniji za zdravlje, postoji ugljikohidrat koji je još opasniji. Dr Eric Berg, stručnjak za zdravlje, upozorio je na ozbiljnu opasnost maltodekstrina. Ovo jedinjenje može negativno uticati na nivo šećera u krvi i on ga smatra opasnijim od samog šećera.
Ketoza, stanje u kojem tijelo sagorijeva masti umjesto glukoze, ima brojne zdravstvene prednosti. Na primjer poput mršavljenja, bolje kontrole šećera u krvi i smanjenja rizika od srčanih bolesti. Također, poznato je da ketoza suzbija glad, povećava energiju i poboljšava zdravlje kože. Dr Berg smatra da je važno izbjegavati maltodekstrin ako želite da održite stabilan nivo šećera u krvi.
Zašto je opasan?
– Maltodekstrin je mnogo opasniji od običnog šećera – rekao je dr Berg. „Iako šećer ima glikemijski indeks od oko 65, maltodekstrin je između 116 i 136, što znači da djeluje na nivo šećera u krvi mnogo snažnije i opasnije.“
Mnoga hrana ga sadrži
Maltodekstrin je prisutan u mnogim dijetalnim proizvodima i često se koristi kao punilac u namirnicama koje se smatraju ‘bez šećera’, a zapravo sadrže visoke količine ovog ugljikohidrata. On je polisaharid, vrsta ugljikohidrata koji se pravi od nekoliko šećera i često se dobija iz kukuruza, pšenice, riže, krompira ili tapioke.
Iako nije tehnički šećer, maltodekstrin može izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi zbog svog visokog glikemijskog indeksa. Takođe, ako se dobija iz pšenice, može sadržavati tragove glutena, što je problem za osobe koje su na njega alergične.
Maltodekstrin se koristi u širokom spektru prerađene hrane:
– Pekarski proizvodi (peciva, krekere, granola pločice)
– Žitarice i pića za doručak
– Bezalkoholna gazirana pića
– Bombone i drugi slatkiši
– Mliječni proizvodi (npr. instant puding, gotova jela)
– Prelivi za salate
– Supe i smrznuta jela
– Zamjene za meso
– Sportska pića
– Tjestenina
Maltodekstrin je otrov veći nego sam šećer, a krije se u gotovo svakoj prerađenoj namirnici koju kupujemo. Zbog ekstremno visokog glikemijskog indeksa, on izaziva nagli skok glukoze u krvi koji je opasniji od običnog šećera, direktno povećavajući rizik od dijabetesa tipa 2 i visokog holesterola. Ako želite da izbjegnete debljanje i sačuvate zdravlje, ovu namirnicu definitivno treba da zaobiđete.
(DEPO PORTAL/au)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook